A körbetartozás marad?

Július 1-jétől szigorúbb a Polgári Törvénykönyv; ha a cégek betartanák az új szabályokat, minden huszadik számla semmis lenne.

Szigorúbban bünteti a Polgári Törvénykönyv július 1-jétől azokat, akik nem tartják a fizetési határidőket, és késve fizetnek. 2013-ban a magyar cégekre jellemző átlagos fizetési határidő Magyarországon 28 nap, a késedelem pedig 24 nap - derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató fizetési tapasztalat programjából.

 

Mi változik?

 

Az új szabályozás szerint maximum 30 napban kell meghatározni a számlafizetési határidőt, ettől abban az esetben lehet maximum 60 napra eltérni, ha azt a szerződés jellege indokolja. 2013-ban eddig a számlák 20 százalékánál 30 nap feletti fizetési határidővel kellett kalkulálni, valamint 60 nap feletti határidőt a kibocsátott számlák 5,61 százalékánál szabtak meg. Ezek igen magas arányok, mivel azt jelentik, hogy minden 20. számla az új szabályozás szerint semmis lenne.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az átlagos számlafizetési határidő mérsékelten ugyan, de csökkent az országban. Ennek oka, hogy a gazdasági szereplőket egyre nagyobb mértékben sújtották a körbetartozások és megpróbáltak szigorítani a fizetési feltételeken. A szigorítás viszont nem járt pozitív eredménnyel, mivel a fizetési késedelmek a csökkenő határidők mellett megnőttek.

 

Vezet az építőipar

 

Iparáganként jelentősen eltérnek az átlagos számlafizetési határidők.  A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép és elektronikai termék gyártásában, az építőiparban, a papíriparban, a vegyiparban és a gépiparban kellett számolni 2013 első felében. A cikk további része a pivatbankar.hu oldalán!

Forrás: Privátbankár

Lakás és lakópark ajánló

Duna Terasz Premium

Úszódaru utca 14.

The Gardens Budapest

Reitter ferenc utca

Csillaghegy Residence

Szent István utca 85.

Terrace Residence by Cordia

Medvetalp utca 5.

In Budapest

Rottenbiller utca 17.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső