Az eurós lízing dobhat az ingatlanpiacon

A több százezer külföldön dolgozó magyar komoly keresletet generálhat a hazai ingatlanpiacon az elkövetkező években, köszönhetően a jelenlegi alacsony árszintnek, a gyenge forintnak, valamint a kedvező eurós finanszírozási lehetőségeknek – állítja friss piaci helyzetértékelésében az OTP Lakáslízing Zrt. Az igazi roham rövid időn belül elindulhat.

Komoly keresletet generálhat az elkövetkező években a hazai ingatlanpiacon az a több százezer külföldön dolgozó magyar, aki euróban kapja a fizetését; nem mindegy azonban számukra, hogy milyen finanszírozást választanak az ingatlanvásárláshoz – hívja fel a figyelmet az OTP Lakáslízing Zrt. legfrissebb piaci helyzetjelentésében.  A cég megítélés szerint jelenleg több tényező is serkentheti a külföldön dolgozó magyarok itthoni lakásvásárlását: alacsony szinten mozognak az árak az ingatlanpiacon, míg a forint viszonylag gyenge árfolyama növelheti az eurós fizetések vásárlóértékét. Emellett nagyon kedvező finanszírozási lehetőségek is megjelentek a piacon, amelyek kifejezetten előnyösek lehetnek az eurós jövedelemmel rendelkezők számára.

 

„A hazai ingatlanpiacra jelenleg jellemző viszonylag alacsony árszint nagyon csábító lehet azok számára, akik stabil, eurós fizetéssel rendelkeznek” – mondja Virág Attila, az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója. A külföldön élő magyarok mellett jellemzően a határ közelében lakó „ingázók” tartoznak e körbe, de egyes cégeknél, valamint nemzetközi szervezeteknél is előfordulhat, hogy az uniós devizában kapja valaki a fizetését annak ellenére, hogy Magyarországon dolgozik. Virág Attila meglátása szerint a közelmúltban külföldre szegődött magyar munkavállalók egy-két éven belül jelenhetnek meg már igazán nagy számban a hazai ingatlanpiacon, addigra gyűlhet össze sokuknak akkora eurós megtakarítása, amelyet önerőként fel tudnak már használni ingatlanvásárlásnál.

 

„Az eurós jövedelemmel rendelkezőknek azonban különösen körültekintőnek kell lenniük a megfelelő finanszírozás kiválasztásában, különben rosszul is járhatnak” – mondja Virág Attila, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója. Elmondása szerint a forint alapú finanszírozás például kedvezőtlen választás lehet az eurós jövedelműek számára. „Egyrészt a forint alapon jóval magasabbak a kamatok, azaz drágább a finanszírozás, ráadásul még az árfolyamkockázattal is kell számolniuk” – magyarázza.

Ezzel szemben az eurós finanszírozásnál a törlesztés ugyanabban a devizában történik, mint amiben a jövedelme érkezik az érintetteknek, ennek köszönhetően az alacsonyabb eurós kamatok mellett nincs árfolyamkockázat sem. „Általános szabály, hogy abban a devizában érdemes eladósodni, amelyben a jövedelmünk keletkezik” – véli Virág Attila. Meglátása szerint az eurós finanszírozás hazai terjedését az is segítheti, hogy egyre több beruházó hirdeti meg euróban is az új lakások árát, illetve a használt ingatlanok esetében is egyre gyakoribb, hogy az uniós devizában is szerepeltetik az árat.

 

Az eurós lakáslízing előnye továbbá, hogy egyszerűen igénybe vehető, mint például az OTP Lakáslízing napokban indult eurós terméke, amely a forintos konstrukcióval gyakorlatilag megegyező módon igényelhető. Az jelent csupán minimális többletadminisztrációt, hogy a külföldi munkaviszonnyal rendelkezőknek az igénylésnél a hivatalos papírokat le kell fordíttatniuk.

 

„Az eurós jövedelmű magyarországi ingatlanvásárlók az ingatlanpiac mellett a lakáslízing-piacot is fellendíthetik” – véli Virág Attila. A lízingpiacra emellett az új lakást keresők lehetnek pozitív hatással, emellett a mikro és kisvállalatok területén számítanak bővülésre az idén. A lakáslízing egyébként 2005 óta létezik Magyarországon, a jelenlegi állomány 50 milliárd forintot tesz ki, a piac felét mondhatja magáénak az OTP Lakáslízing Zrt.

 

 

A határhoz közeli területeken és Budapesten jelenhetnek meg az eurós vásárlók

 

Az OTP Lakáslízing előrejelzése szerint az ország nyugati határa mentén lehet számítani a legnagyobb felfutásra, ahol az Ausztriába dolgozni járó ingázók tízezrei kezdhetik el tervezgetni az ingatlanvásárlást, miután elegendő összeget raktak félre erre a célra. A külföldön dolgozó magyarok másik kedvelt célpontját a Szlovákiával határos északi megyék jelenthetik – szintén az ingázók miatt –, illetve a fővárosban lehet még növekedéssel számolni az elkövetkező időszakban, ahol főleg befektetési céllal vásárolhatnak ingatlant az eurós jövedelemmel rendelkező magyarok.

Forrás: IngatlanHírek.hu

Lakás és lakópark ajánló

Herbal Residence

Gyógyfű utca 25

Foldana Family

Szent László út 47

Vörösmarty West

Vörösmarty utca 73.

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Divinus lakópark

Röppentyű utca 32-34

ÓBUDA-TESTVÉRHEGY LAKÓKERT

Kocsis Sándor út

KÖVESS MINKET









Lakás kereső