Csak átmeneti a javulás az irodapiacon?

A legutóbbi piaci jelentések szerint hosszú évek óta először fordult a trend, és a budapesti modern irodaállomány kihasználatlansága a megelőző negyedévhez képest csökkenést mutatott. A piaci felszívás meghaladta az új átadásokat, és a bérleti szerződések is mintha új erőre kaptak volna.

De hogyan is látják ezeket a kezdeti élénkülést mutató jeleket a piac szereplői? Csak átmeneti a javulás, vagy hosszú távú fellendülés, piaci fordulat első pillanatát éljük most át? Mit hozhat az év az irodapiac számára?

Dr. Árendás Gergely, irodaportfólió- és fejlesztési vezérigazgató-helyettes, WING Zrt.

Mindenképpen üdvözlendő és pozitív hír, hogy a kihasználatlansági ráta folyamatos növekedést követően némi csökkenést mutatott az üresedésben. 2011 lesz az első igazi "válságév", két szempontból is: egyrészt az épülő irodamennyiség drámaian visszaesett. Ezen túl a most épülő irodaterületek túlnyomó többsége már megtalálta bérlőjét, ily módon (és ez nagy fordulat az utóbbi két évhez képest) az újonnan átadott irodaterületek érdemben már nem növelik az üresedést. A teljes piacra nehéz általános prognózist adni, de két tendenciára szeretném felhívni a figyelmet. Az már most is látható, hogy az egyes alpiacok között az üresedés tekintetében nagy a különbség, és megítélésem szerint ez nem fog változni. Emellett az egyes irodaépületek közötti "üresedési olló" megítélésem szerint tovább fog nőni, és ebben a versenyben a régebbi és nem ideális elhelyezkedésű ingatlanok üresedése hosszú távon is messze meg fogja haladni a piaci átlagot. Összességében a kihasználatlanság lassú, de folyamatos csökkenésére számítunk 2011-ben.


Tovább a ReSourceinfo.hu riportjára.

Forrás: ReSource

Lakás és lakópark ajánló

Benczur 11

Benczúr utca 11

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Hunyadi Park

Keményvíz utca 1

Julianus ház

Julianus barát utca 20.

Boróka Park

Vályogvető utca

Danubio

Vizafogó utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső