Devizahitel: két mentőcsomag közül dönthet a kormány

Két, egymással "versenyző" megoldási javaslaton dolgozik a kormány a devizahitelekkel kapcsolatban - értesült a Portfolio.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egy jóval radikálisabb megoldásra kapott megbízást. A kormány szerdán dönthet a két forgatókönyv közül, a kimenetel pedig a bankok és a devizahitelesek szempontjából sem mindegy.



Navracsics Tibor múlt keddi bejelentéseinek értelmezése nem könnyű, hiszen nem tudjuk, hogy a kormány jelenleg a devizahitelekkel kapcsolatban "csupán" az árfolyamrés-probléma megoldásán dolgozik, vagy ennél egy jóval radikálisabb megoldásban érdekeltek: vagy a korábbi árfolyamgát vagy pedig egy végtörlesztés-szerű programot dolgoznának ki. Az egyeztetések a bankszövetséggel jelenleg is folynak, és a Portfolio.hu információi szerint jelenleg két megoldás előkészítése folyik.



A bankoknak nem mindegy, hogy Varga Mihály (NGM) vagy Navracsics Tibor (KIM) javaslata "nyer".



Nem nehéz kitalálni, hogy a bankok melyik megoldást favorizálnák. Nagyságrendi különbség van a bankok által viselt teher méretében akkor, ha csak "minimális" módosításokat ejtenének a hitelszerződéseken, illetve akkor, ha a kormány eltökélt szándéka a devizahitelek problémájának "végleges" megoldása. A portfolio.hu korábbi számításai alapján, amennyiben a kormány az árfolyamrésbe "nyúl bele", az a bankszektor egészére 13-81 milliárd forintnyi terhet róna.


Amennyiben azonban a radikálisabb megoldást favorizálná a kormány, akkor valószínűleg bankszektor szinten több, mint 1000 milliárd forintnyi lehet a veszteség. Ehhez jön még hozzá az a bevételkiesés, ami azért keletkezik, mert a most még teljesítő hitelek "kiesnek" a rendszerből, és a következő években nem termelnek kamatbevételt.

Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Fillér 53

Fillér utca 53

Danubio

Vizafogó utca

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Marina Life

Mura utca 2.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső