A MÉASZ támogatja a magánerős építkezések állami ösztönzését

A MÉASZ is örül, hogy a kormány fontolóra vette a magánerős építkezések állami ösztönzését, amely szélesebb lehetőségeket adna a hazai lakóingatlan állomány megújítására.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2013. november 14-i sajtótájékoztatóján azt javasolta jegybank növekedési hitelprogramja kapcsán, hogy az építőipar fellendítését 2014-ben célszerű kiterjeszteni a magánberuházások, magánlakások építésének támogatásával.
A mai napon megjelent KSH adatsorok azt mutatják, hogy a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében év/év alapon látható volumen és érték bővülés, azonban ez az építőanyag-ipar szereplőit az ipari ingatlanok és utak viszonylag csekély kevéssé diverzifikált anyagfelhasználása miatt egyelőre kevésbé érinti.  A lakáscélú építési beruházásait tekintve a magánszektor bővülése egyelőre nem látható az építésgazdaságban.


Valamennyi ösztönző konstrukciónál kulcsfontosságú az önrész kérdése, hiszen ennek gyakori hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a magánerős beruházásoknál. Ennek biztosítása lehet uniós támogatásból eredő forrás és / vagy a SZOCPOL módosított, kiterjesztett változata – nyilatkozta Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke.


Ezzel összefüggésben, a Magyar Építőanyagipari Szövetség támogatja a magánerős építések állami ösztönzését olyan programokkal és mechanizmusokkal, amelyek kiszélesítik a magánerős lakásberuházók piaci lehetőségeit:
•    Az új építések kedvezményes államilag támogatott, vagy állami garanciavállalású MNB-hitelprogrammal történő támogatása, illetve a SZOCPOL rendszerének továbbfejlesztése, arány növelése legalább az ÁFA összegéig.
•    A magáncélú fejlesztéseket is támogatni kívánó Hazai Hatékonyság programcsomagban leírt kombinált, részben uniós, részben pedig állami garanciavállalással segített, piaci alapú finanszírozás megfelelő megoldás lenne a hazai épületállomány széles körű épületenergetikai korszerűsítésére, részben pedig energiahatékony új építések előmozdítására. A támogatás mellé felvett hitelek visszafizetése az elért energia megtakarításokból történne.

 


Lakás és lakópark ajánló

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

Duna Terasz Premium

Úszódaru utca 14.

Spanyolkert

Semmelweis utca

Pacific Park

Angyalföldi út 19-23

Tópark

Sasbérc út 1.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső