Durva tempóban fizetjük vissza a devizahiteleket

Az államháztartás deficitje és a háztartások megtakarításai szinte fillérre kiegyenlítették egymást a szeptember végéig tartó egy évben - ez derül ki az államháztartás és háztatások pénzügyi számláinak előzetes adataiból, amelyeket kedden közölt a Magyar Nemzeti Bank.

Az államháztartás hiánya - nettó finanszírozási igénye - és a háztartások megtakarítása egyaránt a bruttó hazai termék, a GDP 5 százalékával egyenlő 1.345, illetve 1.347 milliárd forintot tett ki, azaz a háztartások szerény két milliárd forinttal "túlfinanszírozhatták" volna a költségvetést.

Az éves adat tartalmazza a magánnyugdíj-pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 97 milliárd forintját, amivel a múlt év negyedik és az idei év első negyedében az éves GDP 0,36 százalékával csökkentették az államháztartás hiányát. Egyedül a harmadik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 159 milliárd forintot, a negyedéves GDP 2,3 százalékát tette ki, amit jóval túllépett a lakosság 220 milliárd forintnyi, a GDP 3,2 százalékával felérő megtakarítása.

 

Az államháztartás bruttó maastrichti adóssága a GDP 83,7 százalékáról 81,4 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévben, 360 milliárd forinttal 21.735 milliárdra csökkent, a nettó államadósság azonban a GDP 61,6 százalékáról 61,9 százalékára, azaz mintegy 80 milliárd forinttal nőtt.
 

(MTI)

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

The Gardens Budapest

Reitter ferenc utca

Sun Hill Residence

Naphegy utca 29.

Campus Sétány

Huszár utca 5.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Palotás Kert Lakópark

Palotás utca 9.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső