Harmadával csökkent az ingatlanbefektetési forgalom

Lengyelországban és Oroszországban voltak a legaktívabbak a befektetők 2012-ben, itt az év végi hajrá hozott néhány több százmilliós tranzakciót. Az erős utolsó negyedév ellenére azonban ezeken a piacokon is 20 százalékkal elmaradt az éves forgalom a 2011. évi értéktől. A teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom ennél nagyobb mértékben, 35 százalékkal esett az előző évhez képest, így 2012-ben 7,4 milliárd euróra csökkent a régiós befektetési ingatlanpiac a CBRE éves összesített adatai szerint.

Továbbra is a fővárosok, leginkább Varsó és Moszkva voltak a legkedveltebb befektetési célpontok. Varsóban 2012 során is több iroda cserélt gazdát. A régiós nagyvárosok közül ugyanakkor a prágai irodapiacon a likviditás szűkülését láthattuk. A vásárlók sokkal megfontoltabbak lettek az irodai üresedés emelkedése és az új bérlők alacsony száma miatt, így az irodapiaci befektetések szintje alacsony maradt a cseh fővárosban. Ugyanakkor a legjobb irodaházakért még kitart az érdeklődés: a Skanska City Green Court irodaházát a német Deka bank vásárolta meg 54 millió euróért, és az ár igazolta az első osztályú prágai ingatlanok hozamszintjét. Ugyanakkor a piacon kevés az ehhez hasonló minőségű eladó ingatlan.

 

A negyedik negyedévben Budapesten is sikeresen zárult egy irodapiaci tranzakció, aminek köszönhetően az éves forgalom elérte a 120 millió eurót. Ez a szám a 2011. évi 620 millió után szerénynek mondható. Habár a hazai piacon nem láttuk még jelét a tavalyi évben, az ipari ingatlanok növekvő régiós forgalma a befektetők ilyen irányú érdeklődésének erősödését jelzi. A minőségi kiskereskedelmi ingatlanok kínálata továbbra is korlátozott a régióban, így az iroda maradt a leginkább likvid szegmens a régió befektetési piacán a forgalom 44 százalékával. Egyértelmű különbség van a központi helyen álló legjobb ingatlanok és a piac többi része között: az előbbi szegmensben a befektetők aktívak maradtak, míg a többi piac küzd az érdeklődés felkeltéséért.

 

Az első osztályú ingatlanok árai relatíve stabilak maradtak a legtöbb részpiacon, azaz a minimálisan elvárt hozam a legjobb ingatlanok tekintetében nem változott a régióban. A másodlagos irodapiac hozamai viszont még a leginkább likvid városokban is (mint Moszkva vagy Varsó) legalább 75-100 bázispontot emelkedtek. Varsóban ugyan kitartott a likviditás, azonban az előző évhez képest a befektetők elkezdték beárazni az üresedés következő 12-18 hónapban várható növekedését. Ezért bizonyos külső kerületekben a hozamok emelkedésnek indultak. A lengyel piacon a fővárosi és vidéki városok között is komoly a hozamkülönbség, mintegy 150 bázispont. A varsói belváros legjobb ingatlanjaihoz mért hozamkülönbség várhatóan tovább fog nőni 2013 végéig.

Forrás: CBRE

Lakás és lakópark ajánló

Julianus ház

Julianus barát utca 20.

Miller Residence

Miller János utca

Cordia Thermal Zugló III. ütem

Fischer István utca 119.

Németvölgyi Residence

Stromfeld Aurél út 29-33.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

KÖVESS MINKET









Lakás kereső