Hogyan változnak az illetékszabályok?

A kormány által október 18-án benyújtott adótörvény-változásokat tartalmazó törvényjavaslat alapján 2014. január 1-jétől az illetékszabályok több ponton is módosulnak. A változások közül a legfontosabbak a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokra vonatkozó szabályokhoz, illetve egyes illetékmentességek szigorításához kapcsolódnak.

A kormány 2010. január 1-jével általánosan illetékkötelessé tette a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betétek megszerzését. 2011. július 15-től az illetékköteles ügyletek köre jelentősen leszűkült: a jelenleg is hatályos szabályozás alapján csak abban az esetben terheli visszterhes vagyonátruházási illeték a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzését, ha a megszerzett társaság főtevékenysége épületépítési projekt szervezése, vagy más, ingatlanhasznosítási tevékenység.

 

A kormány által benyújtott javaslat alapján – az illeték-elkerülés lehetőségének csökkentése érdekében – januártól a megszerzett társaság cégjegyzékben feltüntetett főtevékenységétől függetlenül minden esetben visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alá esne az olyan társaságok vagyoni betétjének legalább 75 százalékos megszerzése, amelyeknek a mérlegében a kimutatott eszközök értékének összegéből a belföldi ingatlanok értéke több mint 75 százalék, vagy amelyek olyan gazdálkodó szervezetben rendelkeznek legalább 75 százalékos közvetlen vagy közvetett részesedéssel, amely teljesíti az előző feltételt.

 

Tehát a javaslat nemcsak a korábban bevezetett, főtevékenységhez kötött illetékmentesség eltörlését eredményezné, hanem újraszabályozná a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság fogalmát is. Míg a hatályos szabályozás értelmében belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül minden olyan gazdálkodó szervezet, melyek belföldön lévő ingatlantulajdona, vagy belföldi ingatlantulajdonnal rendelkező gazdálkodó szervezetben legalább 75 százalékos – közvetett, vagy közvetlen – részesedése van, addig a kormány javaslata alapján a jövőben a minősítés során az ingatlan értékének a társaság vagyonában fennálló aránya is jelentőséggel bírna. A cikk további része az ado.hu-n.

Forrás: IngatlanHírek.hu

Lakás és lakópark ajánló

Somfa Liget

Makk utca 3.

Tópark

Sasbérc út 1.

Csillaghegy Residence

Szent István utca 85.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

Vörösmarty West

Vörösmarty utca 73.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső