Ingatlanfejlesztésről neveztek el metrómegállót

Zavarosan halad a Ferenc körúti metró, busz és villamosmegállók Corvin negyedre keresztelése. A felszínen már április óta, a metróban néhány napja mondják be az új nevet, ám a feliratok még a régiek. Az utasok bizonytalanul kapkodják a fejüket, a metróvezetőknek kiadták: a mikrofonba mondják be, hogy a Corvin negyed megálló valójában a Ferenc körút.

Az utasok bizonytalanul kapkodják a fejüket, a metróvezetőknek kiadták: a mikrofonba mondják be, hogy a Corvin negyed megálló valójában a Ferenc körút.

A BKV tájékoztatása szerint a menetrendi változásokat tartalmazó paraméterkönyv tartalmazza a megállók átnevezését. A Ferenc körúti megálló mellett 6 helyszínen (például a Széll Kálmán téren) a közterület nevének megváltozása miatt kellett megállónevet is cserélni, további 5 helyszínen pedig építkezés, megállóhely-áthelyezés, vagy éppen az APEH nevének változása ad feladatot (a korábbi APEH-megálló új neve Adóhivatal, lásd keretes összeállításunk).
hirdetés

A Ferenc körúti megállóhely hivatalosan július 1-től viseli a Corvin negyed nevet. A környéken nagyszabású ingatlanfejlesztést végző beruházó ugyanis megkereste a BKV-t és a fővárosi önkormányzatot, hogy szeretné Corvin sétányra keresztelni a megállókat.

A tárgyalásokon inkább a Corvin negyedre esett a választás, mert az így utal a történelmi Corvin közre, a Corvin filmszínházra, a Corvin bevásárlóközpontra és a sétányra egyaránt. Az átnevezés költségeit az ingatlanfejlesztő cég viseli. Megkérdeztük ugyan, hogy mennyit fizet az ingatlanos az átkeresztelésért, de választ nem kaptunk.

Az átnevezést sikerült végül szakmailag is megindokolni: korábban a felszínen lévő villamosmegállók Üllői út, míg az Üllői úton közlekedő buszok és a metró megálló Ferenc körút néven szerepeltek. Ezek a megnevezések az indoklás szerint nem segítették elő a könnyű tájékozódást, hiszen az adott csomópontban lévő metrómegálló és a felszíni megállók különbözőek.

Szintén zavaró volt, hogy Ferenc körút (Mester utca) néven a közelben, de másik csomópontban van a végállomása az 51-es és az 51A villamosnak. A bevezetés időpontja többször módosult, mert egy darabig ez a kereszteződés is szerepelt az Elvis Presley nevére aspiráló területek között. Miután a fővárosi közgyűlés 2011 áprilisában véglegesítette a közterület-átnevezéseket, a BKV elkezdte az átmatricázást.

Ezenetúl az összes felszíni megállónak is Corvin negyed lesz a neve. A különböző tájékoztató eszközökön folyamatosan cserélik a nevet: a következő napokban a metróban, a Combino vonalcsíkon és a menetrendi tájékoztató eszközökön is meg fog jelenni az új elnevezés. A metró területén található táblák és elektronikus tájékoztatási eszközök cseréje most zajlik, itt az új név megjelenítéséhez több időre van szüksége a BKV-nak.

A metrón néhány napja mondja be az automata utastájékoztató hang az új nevet, nem kis értetlenséget kiváltva az utasok között. Úgy tudjuk, hogy az utaspanaszok miatt a menetirányító arra kérte a metróvezetőket, hogy fűzzenek külön kis kommentárt mikrofonon a bemondott új állomásnévhez, amiből kiderül, hogy a Ferenc körúti megállót átnevezték (ezt nem mindenki teszi meg.) Nem segíti az utasok pontos tájékozódását az sem, hogy bár az új megállónevet hallják, látni még mindig a régi nevet látják, a feliratokat ugyanis még nem cserélte le a BKV. A BKV szerint az utasoknak nem okoz gondot az új megállóhelynevek használata.

Végül megkérdeztük a BKV-t, hogy ha az Index kezdeményezné, hogy a székházához közeli Árpád híd HÉV-megállót nevezzék át Index negyed megállóra, akkor a változásnak milyen esélye lenne. A válasz szerint az Árpád híd HÉV megállót most keresztelik át Szentlélek tér megállóhelyre, így kevés az esélye annak, hogy az indexről nevezzék el a megállót.

Forrás: Index

Lakás és lakópark ajánló

Flóra lakópark

Zászlós utca 21.

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Csillaghegy Residence

Szent István utca 85.

Csengery Garden

Csengery u. 22.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső