Kevés az elérhető irodaterület?

A vállalati ügyfelek új irodaterületek iránti kereslete várhatóan továbbra is nőni fog az év során – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából. Magyarországon a nagyvállalatok új irodabérleti igényeire egyelőre nincs elég elérhető terület, így az előbérleti vagy a BTS-megoldások kerülhetnek előtérbe.

„Nem titok, hogy az elmúlt években a vállalati ügyfelek erős költség-menedzsment korlátok közé voltak szorítva a gazdasági lejtmenet hatására. Mára a helyzet – a javuló gazdasági környezettel együtt – megváltozott: várakozásaink szerint fontos változások következhetnek az irodapiacon már ebben az évben” – mondta a felmérés eredményeit kommentálva Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója.

 

Habár az első negyedév ciklikusan alacsonyabb keresletet mutat általánosan, néhány európai nagyvárosban már akkor is látszottak a fellendülés jelei, például Madridban és Párizsban. Mindkét irodapiacon a bérlők a legjobb elhelyezkedésű irodák alacsony díjszintje miatt kötöttek szerződést számos kis és közepes méretű területre.

 

2014-ben a legjobb minőségű irodaterületek szűk kínálata és a pozitív gazdasági mutatók okozta növekvő bérlői bizalom együttesen egyre több piacon emeli a bérleti díjakat. Ez a tendencia néhány jelentős piacon már most is jellemző: London kiemelkedik a mezőnyből, ahol a West Enden 5 százalékkal, 1130 font/négyzetméter/év-re drágultak az irodák az első negyedévben, de Amszterdamban és Münchenben is 1,5 százalékkal nőttek a díjak. A drágulás nemcsak Nyugat-Európa nagyvárosait érte utol, a skandináv fővárosokban is emelkedtek a díjak: Oslóban 5,2, Stockholmban pedig 2,3 százalékkal.

 

Egyértelmű, hogy változott a vállalati bérlők prioritása az elmúlt időszakban: a gazdaság miatti aggodalmak alábbhagytak, míg a jövőbeni növekedési lehetőség ismét fontos része az ingatlan-portfolió tervezésének. A jó lokáció, az épített környezet nyújtotta kényelem egyre több bérlő számára fontos, akik -racionális keretek között- magasabb költséget is hajlandóak viselni. Bizonyos iparágakban (ez hazánkban leginkább az IT) a vonzó ingatlan egyre inkább a munkavállalókért folytatott verseny egyik eszközévé válik.

 

„Várakozásaink szerint az irodabérlők egyre aktívabbak lesznekMagyarországon is. Míg a korábbi években a hosszabbítások és a kisebb irodába költözés volt a legtöbb iparágban meghatározó, most a javuló üzleti bizalomnak köszönhetően egyre több vállalat kezd új ingatlanstratégia megvalósításába és kötelezi el magát hosszú távon. Az új területek átadásának alacsony szintje miatt a nagy bérlők számára kevés lehetőség adódik, hiszen hiány van nagy (egybefüggő) irodaterületből, így ezen cégek előbérleti vagy ún. build-to-suit, személyre szabottan épülő megoldásokat választhatnak” – tette hozzá Katkó Károly, a CBRE Magyarország bérlőképviseleti és vállalati tanácsadási vezetője.

Forrás: CBRE

Lakás és lakópark ajánló

Amphora Ház

Lenhossék utca 30.

Tópark

Sasbérc út 1.

Cordia Thermal Zugló III. ütem

Fischer István utca 119.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Corner 21

Béke utca 29

KÖVESS MINKET









Lakás kereső