Közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlan befektetési körkép

A kereskedelmi ingatlanbefektetési volumen összesen 1,35 milliárd euró volt 2010 harmadik negyedévben, mely elkeserítő 34 százalékos csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva. A legtöbb ország összes szektorában visszaesés volt tapasztalható.

Karácsonyi fellendülés egy elkeserítő harmadik negyedév után?


2010 második negyedévében a befektetési volumen 2,04 milliárd euró volt, mely az elmúlt 6 negyedév legmagasabb értéke, 39 százalékkal magasabb, mint a 2009 harmadik negyedévében mért összeg.



Charles Taylor a Cushman & Wakefield közép és kelet európai ingatlanbefektetésekért felelős vezetője így kommentálta az eredményeket: "A csökkenő aktivitás legszembetűnőbb jellemzői inkább a helyi, mint a külföldi piaci szereplőknek köszönhetők. Megnövekedett a külföldi befektetők részesedése a teljes befektetési volumenből. Az összbefektetések 57 százaléka származik külföldi befektetőktől ebben az évben, ellentétben a 2009 első 9 hónapjában mért 43 százalékkal. Továbbá mind a külföldi, mind a helyi kereslet növekedni látszik, míg a megfizethető finanszírozás hiánya limitálja a tranzakciókat. Az akadály elsősorban a minőségi kínálat hiánya, másodsorban a vásárlók realista ondolkodásmódjának hiánya az árakkal kapcsolatban."

 

Mindemellett javulást tapasztalhatunk, több ingatlan kerül a piacra jó áron, melyet a bankok újboli hitelezése is támogat. A gazdasági és piaci megszilárdulás mellett, ennek hatására az elkövetkező hónapokban megnövekedhet az aktivitás és a befektetési volumen várhatóan 70 százalékkal növekszik az utolsó negyedévben. Ez leginkább Oroszországnak, Törökországnak és Lengyelországnak köszönhető, ahol az idén körülbelül 7 milliárd euro befektetés történik majd a 2009-es 4,9 milliárdhoz képest"- foglalta össze Charles Taylor.

 

A legjelentősebb kereslet jelenleg a kiskereskedelmi szektorban tapasztalható, a befektetők a hosszú távú lehetőségeket keresik. Az elmúlt negyedévben, az összes aktivitás csökkenésének ellenére a kiskereskedelmi területek iránti kereslet nőtt, leginkább az iroda szektor kárára. Az idei összes befektetés 55 százalékát a kiskereskedelmi tranzakciók tették ki, míg 2009-ben csupán a 15 százalékát.


"A Lehman's csődje után köttetett első nagy tranzakciókkal a Magyarországi befektetési piac óvatosan, de ismét mozgásba lendült. A befektetési volumen összege nem valószínű, hogy meghaladja a 300 millió eurót 2010-ben, hiszen a befektetések leginkább a kiskereskedelmi szektorra korlátozódnak. A budapesti minőségi irodakínálat növekedésével ez várhatóan megváltozik, ahogy belépünk a 2010-es évbe" – fűzte hozzá Charles Taylor.
 

Nem meglepő, hogy két kedvelt kiskereskedelmi befektetési célpont, név szerint Törökország és Lengyelország határozta meg a trendet a régióban és erős növekedést regisztrált az ingatlanbefektetések tekintetében az elmúlt negyedévekben. Ezen országokban a befektetések összege 200 százalékkal növekedett a 2009-es átlaghoz képest. Lengyelország ebben az évben felkerült az első helyre, mint a legjobb közép- kelet európai befektetési célpont- és bár Oroszország iránt jelentősen nő az érdeklődés- várhatóan hosszú időn át megtartja ezt a pozíciót.

Romániában és Ukrajnában növekedett a befektetési volumen 2009-ben, de így is elmarad az előző években tapasztalt mértéktől, míg a kisebb piacokon, mint a Baltikum és Bulgária az aktivitás elég jelentéktelen. Közép- Európa fejlettebb piacai visszaestek 2009-hez képest, mely a legtöbb esetben arra vezethető vissza, hogy a vevők és az eladók nem tudtak megegyezni az árak tekintetében.

 

"A harmadik negyedév gyengülését tekintve kijelenthetnénk, hogy a közép-kelet európai régiót negatívan érintette a befektetői kockázattól való félelem, az Európát az év elején elérő hitelválság következtében." jelentette ki David Hutchings, a Cushman & Wakefield európai kutatási részlegének vezetője. „A valóságban azonban elmondható, hogy mialatt ez jó pár befektetőtő szemében egyes nyugat-európai piacok visszaminősítéséhez vezetett, hozzájárult ahhoz is, hogy átértelmezzék a „fejlődő" Európa fogalmát, egészen pontosan az azon országokban rejlő lehetőségeket ahol a fejlettség magasabb szintű és a növekedési lehetőségek is jobbak. Mindemellett a likviditás létfontosságú és sok befektető felteszi a kérdést, hogy vajon lesz-e megfelelő mennyiségű tranzakció ahhoz, hogy akkor léphessenek be és ki a piacra, amikor az időszerű."

 

„A legtöbb befektető szemében továbbra is a főbb piacok élveznek elsőbbséget, de a tőke hiánya és a bevétel, valamint a növekedés iránti igény sokakat a lehetséges befektetési területek kibővítésére sarkallja. Sokan továbbra is a főbb piacokra koncentrálnak, azonban figyelmük a másodlagos piacokra is kiterjed. A kevésbé érett piacok is növekvő érdeklődésre tartanak számot, így Törökország és Oroszország egyaránt népszerű, de jelenleg Lengyelország áll az érdeklődés középpontjában. Más közép- európai országok szintén magukra vonták a figyelmet, de nem tudnak Lengyelországgal azonos lehetőségeket nyújtani.

További piacok, úgymint Bulgária vagy Románia népszerűbbek, mint a kelet- európai piac a relatív széles skálájuknak és az Európai Únión belüli helyzetüknek köszönhetően. Míg sokaknak még túl korai a hasonló távoli területeken való terjeszkedés és egyre több lehetőség tűnik elő ezeken és más fejlődő piacokon, az újrafinanszírozási igény növekedésével az üzleti világ a tőkét új területeken hasznosítja újra"- fűzte hozzá Hutchings.


A kamatok mozgása az árképzés egyszerűsödését vonja maga után Közép- Kelet Európában– valamint általánosságban elmondható a hozamok megszilárdulása. Az idei évben eddig a kiskereskedelmi üzlethelyiségek, az irodák és az ipari ingatlanok hozamai a keleti piacokon több mint 100 bázisponttal csökkentek, míg a bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi parkok esetében 50-70 bázispontos korrekció történt.  Közép-Európában ennél egy kicsivel enyhébb hozamcsökkenés történt, a kiskereskedelmi területek esetében 40-60 bázispont, az irodák és ipari ingatlanok esetében 30-40 bázispont csökkenést tapasztalhattunk, míg a nyugati piacok bevétele 10-20 bázisponttal csökkent.

 

Forrás: Cushman&Wakefield

Lakás és lakópark ajánló

Terrace Residence by Cordia

Medvetalp utca 5.

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

Foldana Family

Szent László út 47

Vörösmarty West

Vörösmarty utca 73.

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

KÖVESS MINKET









Lakás kereső