Még át sem adták, már milliárdokba kerül a CET javítása

Még nettó 986 millió és 1,6 milliárd (bruttó 1,2-2 milliárd) forintot kell költeni a duna-parti CET kulturpláza javítására, ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, tartalmazza a főváros közgyűlési zárt ülésen elhangzott tájékoztatója. A javítás még közel két évig is eltarthat, közben a jogi iszapbirkózás is folytatódik a főváros és a beruházó között. A beruházó szerint a többletköltség nagyon eltúlzott, csakúgy mint az átadási határidő.

Szakértői jelentés készül a CET épületegyüttes műszaki befejezéséhez szükséges munkákról, amely, áfa nélküli nettó költségei nagyságrendileg 986 millió és 1,6 milliárd forint között lesz.  Az előterjesztés szerint már most látható, hogy megsüllyedtek az oldallépcsők, javítani, fugázni kell a látszó tégla felületeket. A betonaljzatok nem elfogadhatóak sem magasságilag, sem minőségileg, az üvegszerkezetek tartószerkezetileg gyengék, át kell alakítani őket. A felvonók, a tűz- és füstjelzők, a CO-érzékelők, gyengeáramú rendszerek hiányosak, a garázsüzemeltetési rendszer (pl sorompó) teljes mértékben hiányzik. Az előterjesztés szerint a munka becsült időtartama a szükséges műszaki javításoktól függően 9 és 21 hónap közé tehető. A közgyűlésen elhangzottak szerint a vizsgálatot és a költségbecslést a Műegyetem készítette.

A beruházó Porto Investment részéről nem értik – amennyiben a hír igaz –, hogyan ugrott ekkorára a befejezéshez kalkulált összeg. A Porto külön érdekesnek tartja, hogy a főváros nem számol a kivitelező kötelező garanciális javításával, amit ingyen kell elvégeznie. A tervek szerint a főváros a WHB cégcsoporttal külön egyezményt kötne, amelyben a főváros diszkontáltan megvenné a cég 2,8 millió eurós követelését, amivel a beruházó Porto tartozik a kivitelezőnek. Ezután a főváros ezt a megvett követelést beszámítaná a Portóval történő végső elszámolásba. A fővárosi közgyűlés csütörtökön döntött is arról, hogy készüljön el az erről szóló megállapodás-tervezet.

Forrás: Index

Lakás és lakópark ajánló

Foldana Family

Szent László út 47

Amphora Ház

Lenhossék utca 30.

Miller Residence

Miller János utca

Csengery Garden

Csengery u. 22.

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Royal Homes Lakópark

Borbás Vince sétány

KÖVESS MINKET









Lakás kereső