Átadták a dán Lego új gyárát Nyíregyházán

Átadták a dán Lego-csoport új, mintegy 200 millió euró (60 milliárd forint) értékű, zöldmezős beruházás keretében felépített új gyárát kedden Nyíregyházán.

A legkorszerűbb technológiákkal ellátott, modern rendszerekkel felszerelt új komplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, az egy év alatt felépített gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter. A fejlesztés révén 250 új munkahely jött létre, ezzel a Lego összesen 1500 munkavállalót foglalkoztat. Az új üzem a nyíregyházi ipari parkban 2008 óta működő gyárat váltja ki.

 

Az új "zöld" komplexumot úgy építették meg, hogy az működése során is a lehető legkisebb káros hatással legyen a környezetére. Az építés során keletkezett hulladékot 75 százalékban újrahasznosították, valamint a termelés is minimális környezeti terheléssel jár, ezzel a Lego-csoport legzöldebb és legfejlettebb gyára lett a nyíregyházi egység.

 

legoA beruházás teljes költségét a Lego saját erőből finanszírozta. Az új gyár 122 ezer négyzetméteres alapterületéből 53 ezer négyzetméteren végeznek fröccsöntési munkálatokat 672 fröccsöntő géppel. A megépített raktárak összesen 82 ezer raklap befogadására alkalmasak. Az üzemben alkalmazott technológiáknak köszönhetően évente 60 ezer köbméter ivóvíz takarítható meg, és a hagyományos gyárakhoz képest az üzemnek 500 tonnával kedvezőbb a szén-dioxid-kibocsátása.

 

Az új komplexumban 16 csomagoló sor működik, a gyár mellett kialakítottak egy 26 hektáros ökoparkot, fitnesztermeket és sportpályákat létesítettek, és megépült egy 600 férőhelyes autóparkoló, valamint további parkoló kerékpárok és a motorkerékpárok tárolására. A nyírségi város új gyárában készül a világ összes Duplo játéka, a társaság emellett Lego System készterméket is előállít majd. Tavaly 18 millió doboz játékot gyártottak Nyíregyházán, a tervezett kapacitás a beruházást követően eléri a 30 millió dobozt.

 

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Ha11er

Haller utca 11.

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

Miller Residence

Miller János utca

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

Hunyadi Park

Keményvíz utca 1

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső