Mélyebbnél mélyebben: újlakás-építkezés 2011

Tavaly 20.823 új lakás épült Magyarországon, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 17.353 volt, ami 39 százalékos csökkenést jelent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Legutóbb az 1990-es évek végén volt ennyire alacsony az új lakásépítések száma, miközben az új lakásépítési engedélyek kiadása olyan alacsony szintre esett vissza, amire korábban még soha nem volt példa. Utóbbi 2011-re a lakásépítések számának további csökkenését valószínűsíti - hívja fel a figyelmet a KSH.

A gazdasági válság jelei a 2009. évi lakásépítési adatokban még csak kis mértékben jelentkeztek. Az ekkor tapasztalt 11 százalékos csökkenést követően 2010-ben erőteljesebb visszaesés következett be a lakásépítésben.

A legutóbbi évekig a lakásépítési engedélyek száma mindig meghaladta a ténylegesen felépített, használatba vett lakásokét. 2009-ben fordult elő először, hogy az engedélyek száma volt az alacsonyabb (11 százalékkal), 2010-ben pedig a kiadott engedélyek száma már 17 százalékkal maradt el a használatba vett lakásokétól.

A KSH adatai szerint az év folyamán használatba vett lakások száma Budapesten esett vissza a legnagyobb mértékben, 40 százalékkal. A községekben és a megyei jogú városokban átlagos mértékű csökkenés következett be (35 százalék), a többi városban kisebb arányban, 28 százalékkal mérséklődött a lakásépítés volumene. Somogy és Bács-Kiskun kivételével minden régióban és megyében kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző évben. A csökkenés az észak-alföldi és a közép-dunántúli régióban volt a legerőteljesebb, 47, illetve 41 százalék, a megyék közül pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya esetében (51 százalék).

Az új lakásépítési engedélyeket tekintve már Budapesten is van némi visszaesés (13 százalék), itt 2010 első félévében még enyhe növekedést, illetve stagnálást figyelt meg a KSH. Így egyelőre csak a fővárosról mondható el, hogy a lakásépítések csökkenése valószínűleg nem lesz olyan nagymértékű, mint az ország többi részén, ahol jóval erőteljesebb az építési engedélyek számának csökkenése (50 százalék körüli) - írja a KSH.

Forrás: KSH

Lakás és lakópark ajánló

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Terrace Residence by Cordia

Medvetalp utca 5.

Sun Hill Residence

Naphegy utca 29.

Foldana Family

Szent László út 47

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Vörösmarty West

Vörösmarty utca 73.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső