Minden második osztrák szerint összeomolhat az eurózóna

A Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Írországban bekövetkezett adósságválság egyre nagyobb bizonytalansággal tölti el a vállalatokat Ausztriában – ez egyértelműen kiderül egy friss felmérésből.

Szeptemberben még a megkérdezett osztrák cégeknek csak 37 százaléka vélekedett úgy, hogy az euró válsága veszélyezteti az osztrák  fellendülést. Ez az arány mára közel 60 százalékra növekedett. Az osztrák vállalatok abban is kételkednek, hogy az eurózóna tagállamai képesek lesznek megbirkózni az eladósodottságukkal.

Mindez az Ernst and Young vállalati tanácsadó szervezet tanulmányából tűnik ki, amelyet a Die Presse idéz. Korábban az osztrák cégek nagy, vagy igen nagy bizalommal viseltettek az euró stabilitása iránt, a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett pozitívan a zónáról. Mára ez az arány 30 százalékponttal csökkent.

Az euróövezet jövőjével kapcsolatos félelem növekvő fejtörést okoz az osztrák vállalatoknak: a megkérdezett cégek 46 százaléka – vagyis közel minden második – aggódik a valutaunió esetleges szétesése miatt. Szeptemberben az aggodalmaskodók csak 25 százalékot tettek ki. Mindazonáltal a cégek 89 százaléka azzal számol, hogy az euró középtávon túléli a válságot.

Ami a részleteket illeti: a legtöbben (74 százalék) a növekvő energiaárak miatt aggódnak, de 60 százalékban félelmet kelt az államadósság növekedése is. "Az elmúlt negyedévekben tapasztalt optimizmus mostanra elpárolgott" – kommentálta az eredményt Helmut Maukner, az Ernst & Young Ausztria szakértője. Minden ágazat bizalomvesztést szenvedett el ősz óta, a legkevésbé az ipar szenvedte meg a helyzetet (82 százalékos bizalmi aránnyal), a legrosszabbul pedig a bankok jártak, mindössze 37 százalék "bízik valamennyire" a pénzintézetekben.

Forrás: Világgazdaság online

Lakás és lakópark ajánló

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

Fillér 53

Fillér utca 53

Smart13

Szabolcs utca 24

Elite Park

Barázda utca

Campus Sétány

Huszár utca 5.

Bakony-kert

József Attila utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső