Nagy a különbség az ingatlanárakban a főváros agglomerációjában

Óriási különbségek mutatkoznak a főváros agglomerációjában az ingatlanárakban. A Duna House elemzéséből kitűnik, hogy az egyes régiókban mennyiért vásároltunk idén lakást, vagy családi házat.

Az idei év összesített adatai szerint a déli és a délkeleti szektorban - Érd, Vecsés, Üllő - vették a legalacsonyabb négyzetméteráron az ingatlanokat, ezeken a településeken 154 ezer, illetve 165 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásároltak. A főváros nyugati oldalának agglomerációja - Budakeszi, Budaörs, Szentendre - a drágább, itt az északnyugati szektorban 230 ezer, a nyugati szektorban pedig 250 ezer forint volt egy négyzetméter.

 

A megvásárolt ingatlan fajlagos ára a legalacsonyabb az északi szektorban volt (Göd, Dunakeszi), átlagosan 12,8 millió forint, a legdrágább pedig az északnyugatiban, 25,3 millió forint ingatlanonként.

 

A Duna House elemzése szerint a családi házakat a délkeleti szektorban 169 ezer forintos négyzetméteráron vették idén, míg az északnyugatiban 247 ezret, a nyugatiban pedig 268 ezret fizettek a vevők egy négyzetméterért. A lakásárakat tekintve a déli lett a legolcsóbb 187 ezerrel és a nyugati a legdrágább, ahol 300 ezer forint fölötti átlagot adnak ki az idei adatok.

 

A megvásárolt családi házak átlagára is a nyugati szektorban a legmagasabb, 36 millió forint, de az északnyugati sincs nagyon lemaradva 35 millió forintos átlagával.

 

Az elemzés szerint a lakásokat az agglomeráció egészében nagyjából 7 hónap alatt lehet értékesíteni és az eladóknak nagyjából 6 százalék vevői alkuval kell számolniuk. A nyugati szektorban 9 hónap az átlagos értékesítési idő, a vevők átlagosan 8 százalékot tudtak faragni az árból. Családi házak esetében már 9 hónap az átlagos értékesítési idő és az alkuátlag is 9 százalék.

 

Az agglomerációban vásárlók legmarkánsabb csoportja azért vesz ingatlant, mert épp nagyobba költözik. Az ő arányuk az északnyugati szektorban volt a legmagasabb 54 százalék, de a nyugati szektorban is minden második vásárló ezért költ. A kisebbe költözők jóval kevesebben vannak, közülük legtöbben (25 százalék) az északnyugati szektorban, legkevesebben (7 százalék) a délkeletiben vannak.

 

Markáns az első lakásukat vásárlók tábora: az olcsónak számító délkeleti szektorban minden harmadik vevő fiatal. A drágább északnyugati szektorban azonban arányuk csekélyebb, mindössze 4 százalék. Befektetési szándékkal csupán a vevők 7 százaléka vásárolt idén az agglomerációban - olvasható a Duna House elemzésében.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Petneház Társasház

Petneházy utca

Lőportár u. 9.

Lőportár u. 9.

Smart13

Szabolcs utca 24

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Orgonaliget

József Attila utca 94.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső