Változások a szocpol és a lakástakarék rendeleténél

Több lakásfinanszírozási rendeletet is módosít az a jogszabálytervezet, amely szerdán jelent meg a kormány honlapján.

A lakás-előtakarékosság - azaz a lakástakarékpénztár - állami támogatásáról szóló kormányrendeletben a lakáscélú felhasználás igazolása egészül ki azzal, hogy a pénzügyi lízing kiváltása is lakáscélú felhasználásnak minősül, így azt is igazolni kell.

 

A lakáscélú - szocpol - támogatási rendelet módosításából arra lehet következtetni, hogy a megelőlegezett szocpolt sokan nem alakították át a gyermek születése után, igazi szocpollá. A jövőben ilyenkor az lesz a szankció, hogy a fiatal házaspárnak kell fizetnie az állam által a banknak fizetett kamatot, költséget és kamattámogatást, a gyermek születése és a szerződés átalakítás közti időre.

 

A lakáscélú támogatások feltétele jelenleg az, hogy a felhasználásról szóló számlákat be kell mutatni a banknak, amelyre az letörölhetetlen pecsétet tesz. A jövőben azt is rá kell ütni a számlára, hogy milyen lakáscélú állami támogatás igazolására mutatták be.

 

Előfordul az az eset, hogy a különféle állami támogatást más-más bank nyújtja, például az egyik adja a szocpolt, a másik a támogatott kamatozású hitelt, míg a lakástakarékpénztár a maga - amúgy szintén támogatott - szerződéses összegét adja. Ilyenkor minden hitelintézetnél igazolni kell a pénz lakáscélú felhasználását, amit csak úgy lehet megoldani, ha az első helyen lepecsételt számlát a többi intézmény is elfogadja. A módosítás ezt engedi meg.

 

Több támogatási rendeletbe is bekerül új fogalomként a nem támogatott személy hiteladós fogalma. Az kerülhet ebbe a pozícióba, aki a támogatásra jogosult személy közeli hozzátartozója, és mint ilyen adóstárssá válik - nyilván ez a banknál biztosítéknak számít.

 

Csak az vállalhatja el ezt a szerepet, aki máshol nincs már ebben a pozícióban, továbbá nincs kamattámogatott kölcsöne és nem költözik be abba a lakásba, amely után elvállalta a nem támogatott személy hiteladós pozícióját.

 

Fő szabályként a támogatott forrásból vásárolt használt lakásnál az eladó és a vevő nem lehet közeli hozzátartozó. Egy módosítás ez alól kivételt enged akkor, ha a közös tulajdon megszüntetésével szerzi meg valaki a lakás egészének a tulajdonjogát. Egy feltételt támaszt csak a kormány: a teljes lakás értéke nem lehet több 20 millió forintnál.

 

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Miller Residence

Miller János utca

Corvin Sarok Residence

Kisfaludy utca 23.

Flóra lakópark

Zászlós utca 21.

Herbal Residence

Gyógyfű utca 25

Lőportár u. 9.

Lőportár u. 9.

Unipark Buda

Bartók Béla út

KÖVESS MINKET









Lakás kereső