Túl van a nehezén a fővárosi panelpiac

A 2010-es év első felében még 60/40 arányban kötettek tranzakciók a tégla és panel lakások között, az elmúlt fél évben 70/30-ra csökkent és stabilizálódni látszik. A kínálat viszont nem csökkent.

A Duna House elemzése alapján a panelpiac mélypontja a tavalyi utolsó negyedév volt, amikor a nominális árindex 77 százalékra csökkent a 2008 év elején mérthez képest. A fővárosban a két legnépszerűbb kerület a 3. és a 14. lett, míg harmadik helyen a 4. kerület végzett. A legdrágábban a 11. kerületben történt tranzakció, itt 52 négyzetméteres lakásokat 10,5 millió körüli áron vásároltak. A 35 m2-es lakásokat jellemzően 6,7 millióért veszik Bp.-en átlagban, az 56 m2-eseket pedig 9,3millióért.

Az elemzés szerint középtávon nem fog csökkeni a panelek forgalma, az áruk viszont érzékeny és hektikus mozgásra is képes. Első lakásukat tervező fiatalok, valamint alacsonyabb státuszúaknak jó darabig elérhetőek lesznek még a panellakások, panelprogrammal pedig vonzóvá is válhatnak. Ha a jövőben bekövetkezik áremelkedés az ingatlanpiacon, abból a panellakások sem fognak kimaradni.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Danubio

Vizafogó utca

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

Pannónia Ház

Pannónia u. 77-79.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

KÖVESS MINKET









Lakás kereső