West End-ben a média az úr

Az irodabérleti tranzakciók mértéke jelentősen megnövekedett 2011 második negyedévében London West End alpiacán, mely leginkább a média szektor aktvitásának köszönhető- hozta nyilvánosságra a Cushman & Wakefield.

A média iparág felelős a West End alpiacon kötött irodabérleti tranzakciók 45 százalékáért, melyek közül a legjelentősebb ügylet - egész London tekintetében - a Google 15 329 négyzetméterre szóló bérleti szerződése a Saint Giles-ben, melyben a Cushman & Wakefield bérbeadó ügynökségként közreműködött.


Londonban a média szektor jelenleg az irodákra irányuló aktív kereslet 26 százalékáért felel, és a West End alpiacon felmerült 9 290 négyzetméternyi többletérdeklődés több mint felét is adja. Aktívak továbbá a pénzügyi szolgáltatók is, melyet a sok fúzió és felvásárlási szándék bizonyít.

2011 első előbérleti szerződését a Double Negative, egy vizuális effektekkel foglalkozó vállalat, írta alá a Great Portland Street 160 szám alatt (8 175 négyzetméter). Ennek eredményeként a legaktívabb alpiac, mely a bérleti tranzakciók több mint harmadát regisztrálta, a Soho és Covent Garden, melyet a North of Oxford Street alpiac követett (24 százalék). A Cushman & Wakefield a Soho és Covent Garden alpiacon köttetett bérleti tranzakciók 68 százalékában közreműködött.

Londonban a média szektor dolgozóinak száma csaknem eléri a 400 000 főt, ezzel a második legnagyobb piac a fővárosban és éves bruttó hozzáadott értékének 16 százalékáért felel. Az elmúlt öt évben London irodabérleti tranzakcióinak 11 százaléka is ehhez a szektorhoz volt köthető. Ebben az időszakban az üzletág bérleti tranzakcióinak 25 százaléka a Soho/ Noho/ Covent Garden alpiacokon köttetett, valamint e területek irodabérleti ügyleteinek 27 százaléka is ehhez a szektorhoz köthető.

Guy Taylor, a Cushman & Wakefield West End irodájának vezetője elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy továbbra is London központi részének olcsóbb lokációi maradnak a média vállalatok, azon belül is a kreatív szegmens fő célpontjai.  Ez várhatóan továbbra is, ahogy a vállalatok bővülési lehetőségek után néznek, így marad. A média egy rövidtávú, árrés alapú piac, ahol napjainkban a bevételek csökkenése jellemző, mely a vállalatokat ingatlanjaik jobb kihasználására ösztönzi.”

2011 második negyedévében összesen 75 600 négyzetméternyi irodaterület került bérbeadásra a West End alpiacon, ami 36 százalékkal több az első negyedévénél és megközelíti a valaha elért legmagasabb értékeket. Ezzel együtt, az év első felében összesen 130 000 négyzetméter irodaterület került bérbeadásra. Mivel a West End alpiacon nem adtak át jelentősebb fejlesztést, a kínálat közel a kétharmadára csökkent (31,6 százalékkal) az elmúlt tizenkét hónapban, így ez sorozatban a negyedik negyedév, amikor visszaesés mutatkozott. Problémát jelent a nagyméretű terültek hiánya, mivel mindössze három olyan ingatlan található (kettő Paddington-ban a harmadik Hammersmith-ben) Londonban, amely alkalmas a 7 000 négyzetméternél nagyobb területigényű bérlők befogadására.

A fejlesztések száma továbbra is csökken, jelenleg mindössze 213 680 négyzetméter áll építés alatt, melyből 60 400 négyzetmétert várhatóan az év második felében átadnak. A kereslet mértéke a West End alpiacon az elmúlt negyedévben megnövekedett, jelenleg 329 800 négyzetméter, valamint a prémium bérleti díjak meghaladták a négyzetméterenkénti 1086 font/évet, mely 2,6 százalékos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest.  A legjelentősebb bérleti díj növekedés a Soho és Covent Garden alpiacon mutatkozott.

A bérbeadás mértéke a második negyedévben a City és Docklands alpiacokon 51 280 négyzetméterre esett vissza az első negyedéves 76 250 négyzetméterről. A piacot továbbra is a nagyméretű bérbeadások határozzák meg, de a kereslet továbbra is visszafogott, mivel a legtöbb vállalat a jelenlegi gazdasági környezetben piaci pozíciójának felmérésére törekszik.

A kereslet jelentős része kisebb bérlőktől származik (1 800 négyzetméter alatt), a második negyedévben köttetett bérleti tranzakciók nagy része 460 és 1 800 négyzetméter közötti volt. Jelenleg 1 190 000 négyzetméter bérbeadható irodaterület van a City és Dockland alpiacokon, ami jelentős csökkenést jelent az első negyedév végi 1 214 000 négyzetméterhez képest. A City alpiac prémium bérleti díjai nem változtak, 2010 utolsó negyedéve óta 600 font/négyzetméter áron stagnálnak.

Forrás: Cushman&Wakefield

Lakás és lakópark ajánló

Corner 21

Béke utca 29

Vörösmarty West

Vörösmarty utca 73.

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

Ha11er

Haller utca 11.

Dunaliget lakópark

Jégmadár utca 2.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső