Pozitív meglepetés a magyar GDP adatokban

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 1,6 százalékkal nőtt július és szeptember között az előző év azonos időszakához viszonyítva, kiigazítás nélkül és a naptári hatás kiszűrésével egyaránt. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal növekedett a GDP, ez duplája az április és június között mért értéknek.

Bár – ahogy arra a KSH közleményében felhívta a figyelmet - a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek, az első számok alapvetően kellemes meglepetést okoztak. Az elemzők ugyanis ennél kisebb mértékű növekedésre számítottak: az előző negyedévben mért 1 százalékos éves szintű bővülés után ezúttal 1,2 százalék volt a prognózis.

Az adat különösen annak fényében jó hír, hogy mai európai GDP-dömping igen rosszul indult: reggel a német és a francia statisztikai hivatal is a várakozásoktól elmaradó számokat tett közzé. A kontinens legnagyobb gazdasága negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal bővült az előző három hónapban mért 2,2 százalékos gyarapodással, s a 0,8 százalékos konszenzussal szemben, míg az eurózóna "ezüstérmese" mindössze 0,4 százalékos javulást tudott felmutatni a várt 0,5 százalék helyett.

Ecoline

Forrás: KSH

Lakás és lakópark ajánló

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

Csillaghegy Residence

Szent István utca 85.

Allure Residence Budapest

Vágóhíd utca 3.

Corvin Sarok Residence

Kisfaludy utca 23.

Orgonaliget

József Attila utca 94.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső