Itt vannak az ingyen telkek CSOK-osoknak, és a buktatók is

Egyre több önkormányzat jelezte a megújult csok kihirdetése óta, hogy ingyen adnának építési telket a csok feltételeinek eleget tevő, náluk letelepedni vágyó családoknak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kétpón már 2010-ben is ingyen adták a telket a letelepedőknek, sőt az önkormányzat 400 ezer forint támogatást adott az építkezni vágyóknak. Ennek ellenére nem tolongtak az érdeklődők, mint ahogy a Somogy megyei Andocs sem telt meg az ingyen kínált területeknek köszönhetően.
 
Ingyen telek – milyen áron?
 
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a fő problémát abban látja, hogy a vidéki települések a munkalehetőség hiánya miatt halnak ki, amelyet elmondása szerint nem tud ellensúlyozni egy mesterséges program, vagy egy olcsó ingatlan. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több helyen már eddig is 500 ezer és kétmillió forint között lehetett lakást vásárolni, Heves megyében pedig lakások állnak nagy számban üresen. Véleménye szerint az önkormányzatok lehetőségei ott lesznek csak érdekesek a csok-igénylők számára, ahol munka- és egzisztenciateremtési lehetőséget is kapnak az emberek.
 
Ez alapján kizártnak tartja, hogy az agglomerációban ingyen telkeket kínálnak majd a települések, hiszen folyamatos a fizetőképes kereslet az ingatlanok iránt, amit a csok még várhatóan növelni is fog. Magyarország szegényebb régióiban viszont nem lát sok reményt, hogy használni fog az ajándék telekakció, mivel jellemzően nagy a munkanélküliség, és az odaköltözőknek nem ad megélhetést az ingatlantulajdon.
 
 
Telekakció indul!
 
Január első hetében Balassagyarmatról érkezett hír, hogy ingyen kaphatnak telket háromgyermekes vagy három gyermeket vállaló családok. Összesen 15 telekre lehet pályázni, előnyt élveznek azok, akiknek a pályázat elbírálásakor már legalább két gyermekük van, illetve akik más településről költöznének Balassagyarmatra.
 
Makóról is jeleztek hasonló akciót a csok kapcsán, szintén 15 telekkel indítva a licitet. Korábban volt már hasonló próbálkozás a településen, de a fiatalok nem éltek vele. Még mindig üresen áll három, teljesen közművesített önkormányzati telek.
 
Ásotthalomra is átterjedt a „telekláz”, ahol szintén a háromgyermekes családmodellt kívánják a csok mellett megtámogatni, és itt az is kiderült, miért. Az otthonteremtési támogatást ugyanis nem lehet igénybe venni telekvásárlásra – ezért ingyen telekkel tennék lehetővé az építkezést a legalább 3 gyermeket vállaló csok-igénylőknek. Ásotthalmon 14 beépítetlen építési telek várja a potenciális lakókat, akik egy teljesen új utcát fognak alkotni.
 
A Jászberény melletti Jászapátiból is közölték, hogy szívesen befogadnának csok-igénylő családokat, amelyhez 12 (1-2,5 millió forint forgalmi értékű) telket is adnak ajándékként a letelepedés fejében.
 
Forrás: adozona.hu
 
További cikkeink a témában itt olvashatók. 

Lakás és lakópark ajánló

Green Court Residences

Taksony utca 9.

Római Terrasse

Nánási út 75-77.

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Kartács Park

Kartács utca

Új Bokréta Ház Budaörs

Károly király utca 79-83.

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső