Megint olcsóbb lehet a benzin

A Reuters adatközlése alapján a mediterrán üzemanyag tőzsdén a héten a benzin ára jelentősen 5,9%-kal, a gázolaj ára 3,4%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 2,2%-kal gyengült. Az európai üzemanyagtőzsdéken a benzin ára eltérően alakult, ezért november 13-án, szerdán a benzin ára akár változatlan is maradhat, de akár 4-5 forinttal is mérséklődhet. A gázolaj ára 2-3 forinttal lehet olcsóbb – tájékoztat a GKI Energiakutató összefoglalója.

 

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a hét első napján csökkent, majd végig változatlan maradt. Ezzel a heti átlagár 5,9%-kal mérséklődött. Az észak-nyugat-európai (NWE) tőzsdén szintén 5% körüli volt az áresés, de az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon csak alig 2%-kal mérséklődtek az árak, mivel a hét utolsó kereskedési napján emelkedett a benzinár.
 

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára 3,4%-kal gyengült a mediterrán és az ARA piacon, az NWE piacon valamivel mérsékeltebb volt a csökkenés. A november 4- november 8-i héten a benzin ára a mediterrán piacon volt a legolcsóbb, a gázolaj esetében az ARA piaci árak voltak a legkedvezőbbek. A gázolaj ára a különböző európai piacokon azonosan változott, csak a hét utolsó napján drágult a gázolajár. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten átlagosan 2,2%-kal gyengült, 222 Ft/USD volt a pénteki záróárfolyam.

 

Az elmúlt héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 105,9 dollár/hordós szintről a hét végére 104,3 dolár/hordóra esett, de a hét utolsó napján emelkedett az ár. A kőolajár heti ingadozó változását csak az ARA benzinár követte.

 

A forint árfolyama a hét átlagában a 2,2%-os gyengüléssel a piaci benzin- és gázolajár csökkenését lefékezte, a benzin esetében az ARA-piaci kisebb csökkenést “eltüntette”, s a másik két piac 5% körüli árcsökkenését “megfelezte”. A piaci gázolajáraknál a 3% feletti árcsökkenést forintban számolva kicsit több mint 1 százalékosra tompította.

 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett a benzin esetében 0,3%- os emelkedéstől 3,8%-os csökkenésig terjed az árváltozás, a gázolajnál 1,3%-os csökkenést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változások együttesen.

 

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 4-5 forint közötti csökkentést indokolnak, az ARA-piaci változásokat figyelembe véve nem változik a benzin ára. A gázolajnál 2 forint körüli csökkenés várható a piaci és az árfolyam adatok alapján. A benzin kiskereskedelmi átlagára a mediterrán piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 390 Ft/literre csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 413 forint/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

 

Az elmúlt egy év során a benzin és a gázolaj ára is 3%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 8%-kal több benzint és 8,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Forrás: GKI

Lakás és lakópark ajánló

Panoráma Lakópark Velence

Panoráma út 39.

Kartács Park

Kartács utca

Práter Park

Práter utca 73.

Orgonaliget

József Attila utca 94.

Németvölgyi Residence

Stromfeld Aurél út 29-33.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső