Teljesen átszabja a CSOK-ot a kormány! Itt vannak az új részletek!

Az államtitkár a lakásépítések áfakedvezményeit próbálta tisztázni, de közben kiderült: teljesen átszabják a családok otthonteremtési támogatását (CSOK). Hornung Ágnes közölte, hogy a kormány éppen ma tárgyal a CSOK átalakításáról, és az igénylésnek csak két korlátja marad meg, a többit eltörlik.

Az államtitkár éppen a legizgalmasabb kérdéseknél akadt el a délutáni sajtótájékoztatóján, mondván, hogy a kormány éppen azokban az órákban tárgyalja a család otthonteremtési kedvezményt. Most teljesen új rendszer épül, összeghatár nem lesz, csak a társadalombiztosítási jogviszony és a munkaviszony marad meg, a többi korlátot feloldják. Így fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, aki ezzel persze újabb kérdéseket eredményezett, ám azokat már elhárította. Így egyelőre csak annyi mondható el konkrétan, hogy a CSOK 10 millió forintos kedvezményes hitele akkor is igényelhető lesz, ha az abból megvásárolni vagy megépíteni kívánt ingatlan értéke meghaladja a 30 millió forintot.
 
Hornung Ágnes ugyanakkor igyekezett tisztázni a lakások után fizetendő általános forgalmi adó (áfa) új szabályait. A legnagyobb vitát eddig az váltotta ki, hogy vajon a már megkezdett ingatlanbeszerzés esetén kire miként vonatkozik az új, 5 százalékos lakásáfa. Az államtitkár az áfatörvényre hivatkozott, amely úgy fogalmaz, hogy akkor lehet 5 százalék az áfa, ha a lakás használatba vétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de az értékesítést még nem zárták le.
 
 
Azokban az esetekben, amikor az ügylet még tavaly elindult, de a használatba vétel csak idén történik meg, akkor az államtitkár feltételezése szerint a lakásépítő és a vevő között létrejött szerződés tartalmazza az árat. Ha az árnál nem rögzítették, hogy az áfás vagy nem áfás, akkor úgy kell venni, hogy az az áfát is tartalmazza. Ha a felek mégsem tudnak megegyezni, akkor bírósághoz fordulhatnak. Hangsúlyozta: a kormány célja az volt, hogy a nyereség a magánembereknél csapódjon le, ezért reményeik szerint, ha nem a bruttóban állapodtak meg, akkor is módosítják a szerződést, vagyis a vállalkozók nem nyelik le a profitot.
 
Az államtitkár "érdekes tendenciának" minősítette, hogy az elmúlt két hétben nőttek a lakásárak, amit a kormány részéről is érzékeltek. Szerinte azonban a kormány rendelkezései hosszabb távon fejtik ki hatásukat, és idővel a kereslet és a kínálat is kiegyenlítődik, ebben az esetben pedig az árak is lejjebb mennek majd.
 
Az államtitkár igyekezett tisztázni azt is, kikre vonatkozik az áfa-visszatérítés lehetősége. Eszerint azokra, akik a lakásépítést nem fővállalkozónak, generálkivitelezőnek adják ki, hanem maguk szervezik be a szakmunkásokat, maguk szerzik be az építőanyagot, és erről a nevükre kiállított számlákkal is rendelkeznek. Az adó-visszatérítést legfeljebb a számlák 5 millió forintos áfa-tartalmáig lehet igénybe venni, egészen 2019. december 31-éig. A már korábban megkezdett építkezéseknél is kérhető az adó-visszaigénylés, ha a beruházás összköltségének legalább 70 százalékáról megvan a számla.
 
A lakásáfa-kedvezmények mindkét változata legfeljebb 150 négyzetméteres hasznos alapterületű lakások és 300 négyzetméteres családi házak esetében lehet igénybe venni. Az igénylést a pénzintézeteknél kell benyújtani, amelyek az államtitkár információi szerint már készülnek a technikai feltételek kialakítására.
 
Arra a kérdésre, hogy mindez mennyibe kerül az államnak, illetve miből lesz rá pénz a büdzsében, Hornung Ágnes azt mondta, hogy mindez az igények alapján dől majd el, de egyrészt a tartalékokból és más előirányzatok átcsoportosításával mindenképpen lesz fedezet, másrészt pedig a 2015-ös adóbevétel meghaladta a tervezettet, és ez mindenképpen elegendő puffert jelent a 2016-os évre. Vagyis idén biztosított a lakásépítési program fedezete.
 
Forrás: vs.hu
 
További cikkeink CSOK témában itt olvashatók.

Lakás és lakópark ajánló

Új Bokréta Ház Budaörs

Károly király utca 79-83.

Pápay Park

Pápay István u. 5.

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Csillaghegy Residence

Szent István utca 85.

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Terrace Residence by Cordia

Medvetalp utca 5.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső