A CSOK a használt lakások piacát is húzhatja

2016 elején a hírek zöme a CSOK körül forog, amelynek hatása már most érződik az ingatlanpiac kereslet-kínálati oldalán. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma hirtelen megugrott. A használt lakások 48 százaléka felel meg a megújult Szocpolnak, valamint látványosan megemelkedett a hirdetésfeladások száma – mutatja a legnagyobb hazai apróhirdetési portál statisztikája. Szerintük bár a legtöbb hír a 10+10 milliós, új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a kormány által minap bejelentett, bővített támogatásoknak köszönhetően.

Míg hosszú évek óta ebben az időszakban téli álomra vonul a piac, most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik. A Jófogás adatai alapján megszaporodtak az eladó CSOK-kompatibilis házak és lakások (a teljes lakóingatlan adatbázis 53% megfelelhet a CSOK követelményeinek), azonban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken a támogatás legnagyobb összege sem elég önmagában a vásárláshoz.
 
Sokan gondolkozhatnak úgy, hogy most könnyebben és jó áron adhatják el használt lakásukat vagy házukat, hiszen a vevő támogatást is igénybe tud venni a megvásárlásakor. Ez magyarázhatja a megugró CSOK-képes eladó használt ingatlanok számát – árulta el az apróhirdetési oldal üzemeltetőjének ügyvezető igazgatója, Palocsay-Zubor Géza.
 
 
 
CSOK-osnak is elérhető használt lakások

Állításuk szerint országosan több mint 150 ezer hirdetés, Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét, így keresés előtt érdemestájékozódni.  Átlagárat tekintve a megyeszékhelyek közül legdrágábban Győrben (17 millió Ft), míg legolcsóbban (7,2 millió Ft) Salgótarján környékén juthatunk CSOK-kompatibilis használt ingatlanhoz.A fővárosban 18,5 millió forint átlagárat taksálnak, de országos szinten Gyál lett a listavezető település, 20,5 millió forintos átlagárral. A top 5 további négy városa sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.
 
Az új építésű házak piacán a kisebb településeken várható nagyobb pezsgés

A kormány által bejelentett legújabb terv, miszerint eltörlik a 30 millió forintos felső határt (a kamattámogatott hitelnél) új építésű lakások esetében, kitágítja ugyan a lehetőségeket, a nagyobb városokban azonban a magas árak jelentik továbbra is a korlátot, hiszen például Budapesten az új építésű vagy építés alatt álló lakások átlagára 50 millió forint fölött mozog, és a megyeszékhelyek között is csupán néhány helyen van az átlagár 20 millió forint alatt. Így tehát várhatóan csupán a kisebb települések esetében lehet nagyobb ingatlanpiaci fellendülés a CSOK közvetlen hatására.
 
Büszkék vagyunk arra, hogy a lakáspiac bízik bennünk, amelyet leginkább az mutat, hogy nálunk már több, mint 17.000* újépítésű lakást vagy házat lehet megvásárolni, amely többszöröse a más ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálok kínálatának – tette hozzá Palocsay-Zubor Géza.
 
*90 napnál nem régebbi, új építésű vagy építés alatti, eladó lakás illetve ház hirdetések
 
Forrás. 24.hu
 
További cikkeink CSOK témába itt olvashatók.

Lakás és lakópark ajánló

Ráday Residence

Ráday utca 57.

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

Tetris Ház

Mezőkövesd út 2

The Gardens Budapest

Reitter ferenc utca

Royal Homes Lakópark

Borbás Vince sétány

Római Terrasse

Nánási út 75-77.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső