A CSOK a használt lakások piacát is húzhatja

2016 elején a hírek zöme a CSOK körül forog, amelynek hatása már most érződik az ingatlanpiac kereslet-kínálati oldalán. A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma hirtelen megugrott. A használt lakások 48 százaléka felel meg a megújult Szocpolnak, valamint látványosan megemelkedett a hirdetésfeladások száma – mutatja a legnagyobb hazai apróhirdetési portál statisztikája. Szerintük bár a legtöbb hír a 10+10 milliós, új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a kormány által minap bejelentett, bővített támogatásoknak köszönhetően.

Míg hosszú évek óta ebben az időszakban téli álomra vonul a piac, most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik. A Jófogás adatai alapján megszaporodtak az eladó CSOK-kompatibilis házak és lakások (a teljes lakóingatlan adatbázis 53% megfelelhet a CSOK követelményeinek), azonban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken a támogatás legnagyobb összege sem elég önmagában a vásárláshoz.
 
Sokan gondolkozhatnak úgy, hogy most könnyebben és jó áron adhatják el használt lakásukat vagy házukat, hiszen a vevő támogatást is igénybe tud venni a megvásárlásakor. Ez magyarázhatja a megugró CSOK-képes eladó használt ingatlanok számát – árulta el az apróhirdetési oldal üzemeltetőjének ügyvezető igazgatója, Palocsay-Zubor Géza.
 
 
 
CSOK-osnak is elérhető használt lakások

Állításuk szerint országosan több mint 150 ezer hirdetés, Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét, így keresés előtt érdemestájékozódni.  Átlagárat tekintve a megyeszékhelyek közül legdrágábban Győrben (17 millió Ft), míg legolcsóbban (7,2 millió Ft) Salgótarján környékén juthatunk CSOK-kompatibilis használt ingatlanhoz.A fővárosban 18,5 millió forint átlagárat taksálnak, de országos szinten Gyál lett a listavezető település, 20,5 millió forintos átlagárral. A top 5 további négy városa sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.
 
Az új építésű házak piacán a kisebb településeken várható nagyobb pezsgés

A kormány által bejelentett legújabb terv, miszerint eltörlik a 30 millió forintos felső határt (a kamattámogatott hitelnél) új építésű lakások esetében, kitágítja ugyan a lehetőségeket, a nagyobb városokban azonban a magas árak jelentik továbbra is a korlátot, hiszen például Budapesten az új építésű vagy építés alatt álló lakások átlagára 50 millió forint fölött mozog, és a megyeszékhelyek között is csupán néhány helyen van az átlagár 20 millió forint alatt. Így tehát várhatóan csupán a kisebb települések esetében lehet nagyobb ingatlanpiaci fellendülés a CSOK közvetlen hatására.
 
Büszkék vagyunk arra, hogy a lakáspiac bízik bennünk, amelyet leginkább az mutat, hogy nálunk már több, mint 17.000* újépítésű lakást vagy házat lehet megvásárolni, amely többszöröse a más ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálok kínálatának – tette hozzá Palocsay-Zubor Géza.
 
*90 napnál nem régebbi, új építésű vagy építés alatti, eladó lakás illetve ház hirdetések
 
Forrás. 24.hu
 
További cikkeink CSOK témába itt olvashatók.

Lakás és lakópark ajánló

Gellért-hegy Residence

Hegyalja út 15.

Németvölgyi Residence

Stromfeld Aurél út 29-33.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Green Court Residences

Taksony utca 9.

Tópark

Sasbérc út 1.

Dunaliget lakópark

Jégmadár utca 2.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső