Már kilencezren kaptak CSOK-ot!

A kibővült CSOK iránt hatalmas az érdeklődés, a nagyobb bankoknál már most ezres nagyságrendben igénylik a családok a lakásvásárláshoz adható támogatást. Igaz, egyelőre még a használt lakás vásárlás a fő cél.

Az otthonteremtés felpörgését várja minden szereplő és a magyar családok is az év elejére kibővített CSOK-rendelkezésektől. A lakossági támogatás 90 százalék körüli, és minden pénzintézet arról számolt be, hogy hatalmas számban érdeklődnek a CSOK-ra jogosultak. Ami már most biztosan látható, hogy az építőiparnak alaposan fel kell gyorsulnia, mert miközben százezres is lehet az új lakást otthonteremtési támogatással vásárolni kívánók száma, a fővárosi statisztika alapján alig néhány ezer olyan új lakás van a piacon, amely megfelel a támogatási követelményeknek, és viszonylag rövid határidővel átadható.
 
Mindeközben az Emberi Erőforrások Minisztériumától kikerült egy összesítés, amelyet a Bankszövetség készített a Család- és Népesedéspolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság kérésére. Ebből az derül ki, hogy a nagyobb bankok január végéig 9 ezer sikeres CSOK igénylésről tudnak. Ez sem kis szám, főleg annak tudatában nem, hogy ezen igénylések egy része még a tavaly hatályban lévő, kisebb támogatási összegekkel működő rendszerben keletkezett.
 
A rövid kimutatás szerint a CSOK támogatást csak 9 százalék kérte új lakás vásárlásához. Az átlagos támogatási összeg pedig 1 millió 145 ezer forint volt. Ez önmagában jelzi, hogy a támogatások többségét, 91 százalékát használt lakás vásárlásához vették fel a családok. Azt is megtudtuk, hogy hol. A megítélt otthonteremtési támogatásoknak csak 9 százaléka jutott budapesti lakások megvásárlására, és 21 százalék a megyeszékhelyekre. Vagyis a megítélt CSOK kifizetések 70 százaléka kisebb városokban vagy községekben segítette az otthonteremtést. Az igénylések 30 százalékában a családok nem vettek fel további hitelt az állami támogatáshoz, 70 százaléknak viszont a támogatási összeg mellé hitelre is szüksége volt a lakásvásárláshoz.
 
Az új rendszer szerint az igazán nagy összegű 10 plusz 10 milliós támogatás a három gyermekeseknek, vagy a három gyermeket vállalóknak jár, a már megítélt támogatásokból pedig végre arra is következtethetünk, hogy az összes igénylésből mekkora részt jelentettek a sokgyermekesek. A megítélt támogatások 30 százalékát egy gyermek, 52 százalékát pedig két gyermek után igényelték. A három gyermekesek az összes CSOK kérelem 15 százalékát tették ki, a négy vagy több gyermeket nevelő családok pedig az összes támogatás 3 százalékát kérték és kapták. Az összes támogatás 35 százaléka volt olyan, ahol még nem volt meg a kifizetés alapját jelentő gyermeklétszám, vagyis megelőlegezték a kettő vagy három gyermeket.
 
Hogy a 9 ezres támogatási szám sok-e vagy kevés, azt majd a következő hónapok döntik el, a mennyiség megítélésében azonban segíthet, hogy egész jó ismerjük a lakáspiaci forgalmi adatokat 2015-ből. Nem véletlen, hogy a támogatások többsége használt lakásra vonatkozott, tudható ugyanis, hogy nem hogy a támogatási feltételeknek megfelelő, de bármilyen új lakásból sem sok épült az elmúlt néhány évben. A mélypontot jelentő 2013 után azonban enyhe emelkedésnek indult a lakáscélú ingatlanfejlesztés.
 
 
Ennek piaci eredményei még nem látszanak, ezért lehetséges, hogy a tavalyi komoly forgalmi élénkülés főszereplői a használt ingatlanok voltak. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi első kilenc hónapban gazdát cserélt 84 ezer lakásnak csak két százaléka, vagyis 1800 volt új építésű ingatlan. Az eladóknak rossz, a vásárlóknak viszont jó hír lehet, hogy a majdnem másfél éves használt lakás áremelkedés az utolsó negyedévre megtorpant.
 
Az új lakásoknál ez sajnos nem mondható el. Már 2015 első háromnegyed évében is folyamatos volt az új lakások drágulása, mintegy 10,5 százalékkal. Az elmúlt hetek hírei alapján ennél is komolyabb emelkedést váltott azonban ki a kormányzat otthonteremtési bejelentése. Az ingatlanfejlesztők ugyanis számítanak a megnövekvő érdeklődésre, és emelték áraikat, amelyek egyébként csak most érik utol a 2008-2009-es árszintet.
 
A lakások mintegy harmada Budapesten cserélt gazdát, és mintegy háromnegyedük társasházi lakás volt. A kisebb településeken lanyhább volt az ingatlanpiaci forgalom, igaz, ott 55 százalékban családi házakat vásároltak, és ez nem a községeket jelenti, ahol jellemzően nincs is másféle lakástípus.
 
Miközben a magyar piac és a társadalom megszabadult a devizahitelektől, újra erősen élénkülni kezdett a lakáshitelezés. A CSOK kiteljesedésével, és azzal , hogy az eddig megítélt támogatások kétharmadnál hitelt is vettek fel a családok, tovább gyorsulhat a tavalyi folyamat. 2015-ben ugyanis másfélszer annyi lakáshitelt vett fel a lakosság, mint egy évvel korábban. A 362 milliárd forintos hitelállomány-növekedés annak ellenére történt, hogy az összes lakossági hitelmennyiség csökkent.
 
Mindez azonban még mindig csak a harmada annak a lakáshitel-felvételnek, amely a 2008-as csúcsévet jellemezte. A szakértők most úgy látják, hogy azt a szintet nem is érjük el, a családok ugyanis a korábbiaknál sokkal óvatosabban nyúlnak hitelhez.
 
Forrás: csalad.hu
További cikkeink a témában itt olvashatók.

Lakás és lakópark ajánló

Unipark Buda

Bartók Béla út

Somfa Liget

Makk utca 3.

Új Bokréta Ház Budaörs

Károly király utca 79-83.

Lelle Resort

Honvéd utca

Admirál Házak

Lóczy utca 44.

Corner 21

Béke utca 29

KÖVESS MINKET

Lakás kereső